15.10.06

m'encanten els posts d'altres blogs
que parlen de llibres, de gustos
amb criteris coherents, ben exposats,
objectius i d'interès comú
i que tenen la capacitat d'obrir un ventall
de lectures possibles i desitjables

m'encanten les lletres d'altri
que aconsegueixen revelar-me trets propis:

no sóc una bona lectora

no sóc crítica
(no judico l'obra en si

sinó l'interès que em pot despertar)
ni disciplinada
(trigo eternitats per girar la darrera pàgina
i no pas per lentitud o avorriment)

ni compulsiva
(escullo amb intuïció què necessito llegir
i sovint poc té a veure amb les novetats editorials)

ara per exemple tinc entre mans
El quadern daurat de D. Lessing
pres de la biblioteca per pur instint,
i m'ha enganxat de ple pels quatre cantons:

inferior- hi ha un pròleg on es queixa que cap crític ha sabut veure i valorar les seves intencions creatives.
I d'aquí n'extreu una reflexió clau: "Els escriptors busquen en els crítics un alter ego, aquell altre jo més intel.ligent que un mateix, que ha vist allò que un volia aconseguir, i que et jutja només per haver reeixit o no en l'intent. Però el que ell, l'escriptor, demana és impossible. Per què hauria d'haver-hi algú altre que comprengui allò que ell intenta fer?"
repte de lectura: què entenc que ha fet D. Lessing?

superior- és una novel.la d'idees i com a tal m'interessa, hi trobo afinitat amb els meus escrits, que són de tendència filosòfica més que naturalista, i m'estimula a continuar tot i l'advertència: "intentar fer una novel.la d'idees és complicar-se la vida: l'estretor de mires de la nostra cultura és terrible". parla de la cultura anglesa, és clar.

esquerre- comprèn el nucli del meu pensament conjuntiu: "l'essència del llibre, la seva organització, tot el que conté, diu implícitament i explícitament que no hem de dividir les coses, que no hem de compartimentar".

dret- Anna Wulf té afinitats indescriptibles amb Aran Latorre, el personatge clau que estic treballant per la novel.la Sota la figuera. Coincidència? Totes dues han dit: "Sóc incapaç d'escriure l'única classe de novel.la que m'interessa".

1 comentari:

Anònim ha dit...

Huummmmm.., interessant el que dius sobre "pescar" als blogs opinions i desigs. Ja diràs què tal el llibre de la D. Lessing

 
/*............................................................................................................................................................................................ ----------------------------------------------- */ ...................................-............................-.--......................................................................................................................... ............................................................................-------------- --------------- -----------------------------------------------------...------------...-------- ....................................--.------...-------------------......................... una història subterrània i plena de residus naturals amb cucs entranyables que penetren amb aires renovadors atmosferes pesades i feixugues........------- ----------------------------------------------------------------------------------------------- -----------------------------------------------------.........................------------------ -----.........................................................................................................................